L3-banner-media

V Hudobnom pavilóne tradičné jedlá aj piesne

Hudobný pavilón Katedry hudby PF v areáli univerzity pod Zoborom bol opäť po roku plný vôní a príjemnej atmosféry z dobrého jedla a podmanivej hudby. Štvrtý ročník gastronomického podujatia Svet chutí a vôní nitrianskeho regiónu 4. novembra 2019 pripravili pedagógovia a študenti Katedry cestovného ruchu (KCR) Fakulty stredoeurópskych štúdií UKF v spolupráci s Katedrou hudby Pedagogickej fakulty UKF. Moderovali ho študenti Noémi Szilva a Martin Bohuš, tretiaci z KCR FSŠ.
Odborne i s humorom
Workshop s prednáškami a prezentáciami, ktorý bol súčasťou programu Týždňa vedy a techniky na UKF, oslovil študentov, ale aj verejnosť. Zacielený bol na podporu rozvoja gastronomickej kultúry študentov UKF a popularizáciu poznatkov z vinárstva a prípravy tradičných jedál nášho regiónu. Tak ako vlani, ani tento rok nechýbala degustácia kvalitných vín od regionálneho výrobcu pod dohľadom skúseného odborníka Tomáša Vyšvádera. Je someliérom spoločnosti Wine Expert, tiež dlhoročným zakladajúcim členom Asociácie someliérov SR a akreditovaným lektorom juniorských i profesionálnych someliérskych kurzov. Je držiteľom titulu víťaza majstrovstiev Slovenska v someliérstve a titulu majstra Slovenska v sekaní sektov. Ako skvelý rečník zaujal odbornou prednáškou plnou zaujímavých faktov, vlastných skúseností, rád ale aj vtipných momentov. V užšom kruhu záujemcov o degustáciu vín potom prezentoval svoje someliérske kvality aj v praxi.
svet chuti a voni somelier
Rovnako inšpirujúce a odborno-populárne ladené boli aj prezentácie majiteľov regionálnych firiem a ich produktov, ktoré sú úspešné nielen v rámci Slovenska. Tie boli oproti vlaňajšku novinkou a obohatením programu tohto ročníka gastronomického podujatia. Poslucháčom sa predstavili Mgr. Ľubica Korgová (Pražiareň kávy – Káva Nitra, obchod s kávou a čajom), Mgr. Bronislav Tomka (najstarší výrobca medoviny na Slovensku a majiteľ prvého Múzea medoviny na Slovensku) a Miroslav Skovajsa (prvý výrobca tekutého chilli v rámci bývalého Česko-Slovenska). Svoje produkty potom záujemcom osobne predstavili aj vo svojich stánkoch.
Na akcii sa podieľali desiatky študentov 
Tri ročníky podujatia Svet chutí a vôní nitrianskeho regiónu mala „pod palcom“ Ing. Ľudmila Mazúchová, PhD., odborná asistentka Katedry cestovného ruchu FSŠ UKF a garantka odbornej praxe. Pripravovala aj tento aktuálny štvrtý ročník. Na podujatí sa pod jej dohľadom podieľalo spolu 44 študentov – maďarská aj slovenská skupina tretiakov z odboru regionálny cestovný ruch a tiež 13 štvrtákov z odboru manažment regionálneho cestovného ruchu.
„Študenti boli rozdelení do skupín, pričom každá z nich mala niečo na starosti – moderovali, vyrábali pozvánky, letáky, zabezpečovali inventár, obsluhovali hostí, zdobili miestnosti a podobne. Väčšinou každý robil to, čo mu bolo najbližšie, k čomu najviac inklinoval. Gro študentov sa zúčastnilo na príprave regionálnych jedál  špecialít slovenskej i maďarskej kuchyne z regiónu Nitry a okolia. Študenti tretiaci si na internete vyhľadali recepty, nakúpili suroviny, jedlá v deň akcie alebo deň predtým pripravili a na podujatí prezentovali a servírovali. Štvrtáci mali za úlohu koordinovať ich práce a tiež v rámci predmetu trh regionálnych produktov osloviť a pozvať na podujatie spomínaných troch regionálnych výrobcov z nášho kraja,“ hovorí Ing. Mazúchová.
Hoci túto akciu organizuje už štvrtý rok, za najnáročnejšie vždy považuje zladiť študentov a zistiť, či svoje úlohy správne pochopili, aby sa ich mohli zhostiť čo najlepšie. Ak niekedy niečo nevyšlo, na rad prišiel náhradný plán, ale zámer akcie sa vždy podaril. „Je ním podpora rozvoja gastronomickej kultúry našich študentov, prezentácia tradičných regionálnych produktov, popularizácia poznatkov o someliérstve a tiež snaha vytvoriť pozitívny vzťah k nášmu kultúrnemu dedičstvu,“ zdôraznila Ing. Mazúchová.
svet chuti a voni dobroty
Hostia si pochutili
V publiku okrem študentov sedeli pozvaní hostia z UKF aj odborníci z externého prostredia  dekanka Fakulty stredoeurópskych štúdií Dr. habil. PaedDr. Žofia Bárcziová, PhD., vedúca Katedry cestovného ruchu PhDr. Zuzana Palenčíková, PhD., a ďalší jej členovia či zástupkyne Turistického informačného centra.
Na pódiu sa vystriedali študenti a študentky, prezentujúci jednotlivé jedlá. Kristína Kosírová a Edina Váradyová predstavili skalický trdelník a gemerské šúľance (študentky pripravovali jedlo zo svojich regiónov, pozn. red.), Nikoleta Mátyusová a Bianka Hajtmanová fašiangové šišky, oškvarkové pagáče a žerbo rezy ponúkli Orsolya Kuruczová, Viktória Szöllösiová a Natália Baranyayová, višňovú štrúdľu upiekli Boglárka Fečíková a Veronika Kövesdiová. Študentky Brigitta Holecová, Barbara Krčmárová, Sabina Szárazová a Bettina Szárazová prezentovali tvarohové koláčiky a pivné pagáčiky, tradičnú žemľovku a zemiakové pagáče priniesli Michaela Bogdáňová, Miriama Kakašová, Veronika Rečková a Lucia Valašková. Pečenie išlo výborne aj chlapcom Adamovi Ballonovi, Gáborovi Pólyovi a Arturovi Ratzovi, ktorí sa pochválili novozámockými rezmi a jablkovým koláčom. Pri pohľade na všetky pripravené jedlá, vkusne naaranžované na vyzdobenom stole, sa zbiehali slinky. Už sa stačilo len ponúknuť. Kto neodolal, musel skonštatovať, že všetky jedlá rovnako výborne chutili, ako pekne vyzerali.
svet chuti a voni
Tretiačka Veronika Rečková a jej spolužiačky pripravovali jeden slaný a jeden sladký pokrm. Sú to tradičné jedlá, ktoré sa bežne robia v domácnostiach. „Pagáče sú považované za tradičné slovenské jedlo, ale pôvod majú v Maďarsku, dávno ich poznali už aj Turci. Podľa krajiny či regiónu môžu byť z rôznych surovín, niekde sa pridávajú oškvarky, niekde tvaroh, inde kapusta, my sme ich urobili zo zemiakov a navrchu posypali rascou,“ hovorí Veronika. „Žemľovku spolužiačka vylepšila tým, že ju pripravila z vianočky, cesto je viac nadýchané a mäkšie, inak tradične použila jablká a navrch bielkovú penu.“
Program oživila hudba
Súčasťou podujatia bol hudobný program v troch blokoch, ktorý zostavila a so svojimi študentkami pripravila Mgr. Iveta Štrbák Pandiová, PhD., z Katedry hudby PF UKF. S piesňami z muzikálov aj so skladbami našich i svetových autorov publikum potešili Simona Kačmárová, doktorandka 1. ročníka odboru pedagogika hudobného a hudobno-dramatického umenia, Alena Dušová, druháčka odboru učiteľstvo hudobno-dramatického umenia a Lenka Gálisová, doktorandka 3. ročníka odboru pedagogika hudobného a hudobno-dramatického umenia.
Text a foto: Ing. Jana Černáková, R – Oddelenie médií

Kontaktné informácie

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
Tr. A. Hlinku 1, 949 01 Nitra
tel: +421 37 6408 111
IČO: 00157716
DIČ: 2021246590
IČ DPH: SK 2021246590
 
E-schránka: ico://sk/00157716 
 
fb ikona  icon instagram

Mediálni partneri

logo nitraden web      logo dab
logo mlyny Nitricka logo web
logo centro male dnes24 cmyk
logo NISYS nove            promenada logo color